Loading...

V roce 2020 začalo podnikat nejméně lidí za poslední čtyři roky

08.01.2021

CRIF: V roce 2020 začalo podnikat nejméně lidí za poslední čtyři roky

Svoji živnost zároveň přerušilo nebo ukončilo 13 % aktivních podnikatelů

Praha, 7. ledna 2021 – V roce 2020 začalo v České republice podnikat 60 459 fyzických osob podnikatelů, o 3 343 méně než v předchozím roce a zároveň nejméně za poslední čtyři roky. V uplynulém roce zároveň ukončilo své podnikání 36 139 lidí, což je o 11,5 tisíce méně než před rokem a nejméně za posledních 10 let. Naopak počet přerušených živností byl nejvyšší za poslední čtyři roky. Svoji živnost přerušilo více než 100 tisíc podnikatelů, což je o 8,5 tisíce více než v roce 2019. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. 

„V uplynulém roce začalo podnikat o 5 % méně fyzických osob než o rok dříve. V kontextu minulých let a aktuální ekonomické situace jde o zanedbatelný pokles. Počet nových živností se totiž od roku 2017 pohybuje pouze v rozmezí mezi 60 až 63 tisíci,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zároveň dodává, že za meziročním poklesem stojí pouze tři měsíce: březen, duben a říjen. „Spolu s vyhlášením nouzového stavu došlo na jaře i na podzim k výraznému propadu nově založených živností, vždy šlo ale o přechodnou záležitost. Naopak třeba od června do září začalo v České republice podnikat výrazně více lidí, než bylo v těchto měsících obvyklé v uplynulých letech. Jedním z důvodů může být přechod části zaměstnanců do oborů, které nebyly důsledky pandemie příliš zasaženy, ale ve kterých je potřeba živnostenské oprávnění.“

Nejvíce fyzických osob začalo se svým podnikáním, jako v předchozích letech, v lednu, kdy jim bylo vydáno 6 611 podnikatelských oprávnění. Nejméně naopak tradičně v prosinci, kdy začalo podnikat pouze 3 283 lidí.

Podnikatelé začali namísto ukončení živnosti upřednostňovat jejich přerušení 

Zajímavý byl v uplynulém roce vývoj počtu přerušených a ukončených živností. Počet přerušených živností byl o desetinu vyšší než v roce 2019 a dokonce o pětinu vyšší než v roce 2018. Počet ukončených živností byl naopak o čtvrtinu nižší než v roce 2019 a nejnižší minimálně od roku 2010. „Uplynulý rok byl pro řadu lidí rokem výrazné ekonomické nejistoty a ten letošní bude v mnoha ohledech podobný. Podnikatelé si tak pravděpodobně nechávají otevřená pomyslná zadní vrátka, aby případně živnostenské oprávnění zase mohli využívat. Proto raději volí přerušení živností namísto jejich ukončení,“ říká Věra Kameníčková.

Nejvíce lidí s podnikáním skončilo v lednu (4 816), nejméně naopak v prosinci (1 715), což je poměrně neobvyklé. „Prosinec bývá tradičně měsícem s největším počtem ukončených živností. Proč je tomu letos naopak, není zcela jasné,“ říká Věra Kameníčková s tím, že může jít o kombinaci již zmíněné opatrnosti a nouzového stavu. Nejvíce živností podnikatelé letos přerušili tradičně v lednu (19 961) a potom v září (10 117), kdy podnikatelům skončilo přechodné období, během kterého nemuseli platit odvody na sociální a zdravotní pojištění. „Právě v srpnu a v září jsme proto u přerušených živností zaznamenali nejvyšší nárůst oproti loňskému roku. V srpnu 2020 bylo přerušeno o 50 % …

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice