Loading...

V lednu bylo vyhlášeno 61 bankrotů obchodních společností, téměř 2x více než v prosinci

03.02.2021
Počet návrhů na bankrot firem naopak klesl o polovinu

Praha, 3. února 2021 – V průběhu ledna letošního roku bylo vyhlášeno 61 bankrotů obchodních společností, 503 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 203 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 66 návrhů na bankrot obchodních společností, 447 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1 018 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy dat portálu 
www.informaceofirmach.czkterou provedla společnost CRIF.


Zatímco počet bankrotů obchodních společností (OS) se oproti prosinci 2020 zvýšil téměř na dvojnásobek (o 28), počet návrhů na jejich bankrot se snížil o 55, tedy téměř na polovinu. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (FOP) se oproti prosinci zvýšil o 70, zatímco počet návrhů na bankrot FOP se meziměsíčně snížil o 22 a byl tak nejnižší od května 2019.

„Zatímco lednový nárůst počtu bankrotů obchodních společností byl vzhledem k rekordně nízkému počtu prosincových bankrotů očekávaný, výrazný pokles počtu insolvenčních návrhů je poměrně překvapivý. Důvody tohoto poklesu nejsou v tuto chvíli úplně zřejmé, ale je pravděpodobné, že jde spíše o jednorázový výkyv,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Intenzita meziměsíčního poklesu počtu insolvenčních návrhů se výrazně lišila jak v rámci krajů, tak v rámci odvětví. Zatímco v Praze klesl počet firemních insolvenčních návrhů o třetinu, v Jihomoravském či Jihočeském kraji šlo o více než 80 %. V rámci hlavních odvětví klesl počet insolvenčních návrhů nejvýrazněji ve stavebnictví (o 64 %) a v obchodu (o 55 %).

Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 612 bankrotů obchodních společností, což je o 64 bankrotů (9 %) méně než v předchozím období. Zároveň bylo vyhlášeno 7 060 bankrotů fyzických osob podnikatelů, tedy o 1 041 (13 %) méně než v předchozích 12 měsících. V uplynulých 12 měsících bylo rovněž podáno 964 návrhů na bankrot obchodních společností, o 87  návrhů (8 %) méně než v předešlém období. Zároveň bylo podáno 7 219 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů, o 1 716 (19 %) méně než v předchozím období.

Nejvíce bankrotů OS bylo vyhlášeno v Praze a v odvětví obchodu…

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice