Loading...

Reakce průmyslu na pandemii: Firmy začaly vyrábět nové dezinfekční přístroje a respirátory

07.04.2020

České a slovenské průmyslové firmy ze sektoru malého a středního podnikání pružně reagují na aktuální situaci. Ve snaze zamezit dalšímu šíření onemocnění COVID-19 vyvinuly nové přístroje, které zabíjí koronaviry. Rovněž začaly vyrábět vysoce účinné respirátory, které chrání před jejich šířením.

Na rozdíl od velkých firem, které v mnohých případech pozastavily výrobu, dokážou malé a střední podniky rychle změnit své výrobní procesy tak, aby byly uspokojeny aktuální potřeby na trhu. Nedostatek dezinfekčních a ochranných prostředků je motivoval k vyvinutí zcela unikátních přístrojů, které pomohou v České republice, na Slovensku a v dalších zemích bojovat s probíhající pandemií.

Například společnost BOCO PARDUBICE machines vyvinula vysoce efektivní dezinfekční přístroje, které ničí všechny druhy virů, bakterií a plísní. Přístroje využívají germicidní lampy, které vytváří silnou UVC dezinfekci. Ta je při ničení koronavirů několikanásobně účinnější než ruční úklid pomocí standardních dezinfekčních prostředků. Vyvinuté přístroje BOCO UVC umožní plošně dezinfikovat veřejné prostory. Některé z přístrojů lze využívat i za přítomnosti lidí.

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Při využití dezinfekčních přístrojů bude možné zajistit efektivnější fungování hospodářství. Bude moci docházet k permanentní dezinfekci v prostředcích hromadné dopravy, obchodních centrech, továrnách a na dalších důležitých místech. Díky tomu budou moci být uvolňována přísná restriktivní opatření proti šíření koronavirů, což pomůže k rychlejší obnově ekonomiky.

Podobně se chovají i firmy na Slovensku. Uvést můžeme třeba společnost GEVORKYAN, která se zaměřila na ochranu lidí před šířením koronavirů. Vyvinula proto obousměrnou masku SK1, která na rozdíl od běžných respirátorů filtruje vdechovaný i vydechovaný vzduch. Chrání tedy osobu, která masku SK1 nosí, i její okolí. Maska má vyměnitelný filtr, takže ji lze jednoduše udržovat. Po dezinfikování ji mohou využívat další osoby.

Rozvoji malých a středních podniků v Česku a na Slovensku výrazně pomáhá kapitál soukromých investorů. “Při výběru firem, do kterých investujeme, se zaměřujeme na výrobní podniky, které jsou flexibilní a umí se rychle přizpůsobovat novým situacím, jako to dokázaly společnosti BOCO PARDUBICE machines a GEVORKYAN,” říká Luděk Palata, partner fondu BHS Private Equity Fund, kam obě zmiňované firmy patří.

Zdroj: https://www.investice.cz/reakce-prumyslu-na-pandemii-firmy-zacaly-vyrabet-nove-dezinfekcni-pristroje-a-respiratory

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice