Loading...

Podnikatelé své živnosti i po roce pandemie zatím drží nad vodou

05.03.2021

CRIF: Podnikatelé své živnosti i po roce pandemie zatím drží nad vodou

Počet přerušených a ukončených živností byl v posledních 12 měsících podobný jako o rok dříve

Praha, 4. března 2021 – Lidé během posledních 12 měsíců, které byly v České republice ovlivněny řadou opatření proti šíření nového typu koronaviru, utlumili svoji podnikatelskou aktivitu méně, než se očekávalo. Během posledního roku začalo podnikat necelých 59 tisíc lidí, téměř o 5,5 tisíce méně než o rok dříve. Počet přerušených živností vzrostl o 9,5 tisíce na 103 tisíc, zatímco počet ukončených živností klesl o 12 tisíc na 36 tisíc. Své podnikání tak ukončilo nebo přerušilo 139 tisíc lidí, což je o necelých 2,5 tisíce méně než ve stejném období před pandemií. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz.

 „Uplynulý rok byl pro podnikatele velmi náročný, především v segmentech, kde se po většinu této doby potýkaly s omezením svého podnikání. Ze statistik ukončených a přerušených živností však vyplývá, že většina lidí se snaží své podnikání udržet a že zatím nedošlo k výraznému odklonu lidí od této činnosti. Na jedné straně sice výrazně vzrostl počet přerušených živností, na druhé straně se podobně výrazně snížil počet těch ukončených,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zároveň však dodává, že situace se může kdykoli změnit, protože řada lidí své podnikání nyní dotuje ze soukromých úspor nebo pomocí komerčních úvěrů a zároveň je závislá na probíhajících podpůrných programech.

Naopak meziroční pokles nových živností o 8 % (5 372) ukazuje, že lidé jsou se vstupem do podnikání mnohem opatrnější. „Lidé vnímají to, že začínat s podnikáním je v dnešní době rizikovější než dříve. Ve většině  oborů stále panují výrazná omezení a není jisté, kdy dojde k jejich zrušení,“ říká Věra Kameníčková. Pozitivní podle ní ale je, že lidé, kteří začali podnikat během pandemie, jsou podobně úspěšní jako lidé, kteří s podnikáním začali dříve.

Obecně každý měsíc přeruší nebo ukončí své podnikání přibližně 1 % ze všech aktivních podnikatelů. Podobné je to i s lidmi, kteří začali podnikat už během pandemie. Celkově od března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy novým koronavirem, do konce roku 2020 začalo podnikat s živnostenským oprávněním 48 638 lidí. Z tohoto počtu do konce února 2021 svou živnost přerušilo 4 781 podnikatelů, tedy 10 %. A pouze 1 % svoji živnost ukončilo.

Podnikatelé v únoru vyčkávali: snížil se počet přerušených i ukončených živností

V únoru letošního roku začalo v České republice podnikat 5 099 lidí, o 25 více než v lednu, ale …

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice