Loading...

Na detailu záleží

24.09.2021

Domov pro nás hraje daleko významnější roli než v minulosti a pro mnoho z nás se stal i místem kde jsme si zvykli pracovat, relaxovat a trávit více času s rodinou.

Prostor ve kterém žijeme, nebo pracujeme ovlivňuje naši náladu a výkonnost. Zaslouží si proto pozornost a péči v podobě sofistikovaných detailů, které mu dodají praktičnost i nový rozměr. Jednoduchost a minimalismus v interiéru pomáhají lépe se soustředit a vnášejí do interiéru vzdušnost a lehkost. Velkou roli hrají mimo zařízení také dveře a zárubně, které dokážou interiér pozvednout stejně jako stylový kus nábytku. Na řešení související s minimalistickými typy dveří a zárubní jsme se zeptali Petra Paksiho z JAP FUTURE, která se věnuje výrobě designových dveřních systémů.   

Interiérový design dnes naplno ovládá trend minimalismu a jednoduchých linií, který se promítá i do oblasti dveřních systémů. Doporučíte nám nějaké konkrétní řešení skryté zárubně?
Řešení se nabízí vícero, například skrytá zárubeň AKTIVE přináší do interiéru zcela bezobložkové řešení, které se stěnou tvoří jednu dokonalou rovinu. Bezproblémová manipulace, úspora místa a kompatibilita s různými druhy dveří. To jsou hlavní výhody všech posuvných systémů JAP, které zajišťují plynulý a neslyšný pohyb dveřního křídla ve stropě nebo podél stěny. Zárubně spolu s dveřmi vytvářejí neodmyslitelnou dvojici. Moderní minimalistické pojetí interiérů však vyžaduje elegantní řešení dveří, které jsou v jedné rovině se stěnou. A s tímto řešením dveřního kompletu jsou nezbytně spojené právě skryté zárubně, které postrádají vnější viditelné obložky. Jejich estetický vzhled jim umožňuje být součástí jakéhokoli stylu i barevného ladění interiéru.

Typickým zástupcem skrytých zárubní je zárubeň AKTIVE, která se vyznačuje absencí jakýchkoli viditelných obložek rámujících dveřní otvor.

V čem je zrovna zárubeň AKTIVE tak výjimečná?
Její konstrukce je připravena a přizpůsobena tak, aby vytvořila pevnou hranu průchozího otvoru, ale přitom je schovaná pod finální povrchovou úpravou stěny, tedy výmalbou, tapetou či obkladem. Skrytá zárubeň AKTIVE se hodí jak pro zděné, tak i sádrokartonové příčky a dovoluje použít dveře s polodrážkou i bez ní. Kombinace obou provedení je ideální volbou v případě, pokud potřebujete, aby v jedné místnosti byly jedny otočné dveře orientovány otevíráním směrem k sobě a druhé od sebe. Z pohledové strany jsou přitom obě dveřní křídla i stěna v jedné rovině.

Skvělým řešením jsou také posuvné systémy na stěnu i do stropu. Povězte nám více o jejich funkci...
Opět musím vyzdvihnout v první řadě bezproblémovou manipulaci a  úsporu místa i kompatibilitu s různými druhy dveří jako hlavní výhody posuvných systémů JAP, které zajišťují plynulý a neslyšný pohyb dveřního křídla ve stropě nebo podél stěny.

Pro jaký typ interiérů je toto řešení vhodné?
Posuvné systémy představují ideální volbu především pro interiéry, kde není možné využít stavební pouzdra. Dobrou službu rovněž prokážou jako alternativa k tradiční zděné nebo SDK příčce – kombinací s celoskleněným nebo proskleným dveřním křídlem vzniká designově odlehčená příčka, kterou lze optimálně rozčlenit velký prostor nebo prosvětlit místnost bez přístupu přirozeného denního světla.

Z jakých materiálů jsou tyto posuvné systémy vyrobeny?
Posuvné systémy jsou vyrobeny z kvalitních hliníkových profilů, mají tichý pojezdový mechanismus a lze je doplnit tichým dorazem. Výběr typu posuvu záleží zejména na váze dveřního křídla, které může být celoskleněné, dřevěné i tvořené hliníkovou konstrukcí s opláštěním nebo výplní. Mohu například doporučit řadu TRIX.

Kolik modelů řada TRIX nabízí?
Řada posuvných systémů TRIX je zastoupena čtyřmi modely – TRIX ZERO, TRIX TRENDY, TRIX HEAVY a TRIX BASIC. Jejich kolejnice se kotví do stěny nad dveřní otvor nebo do stropu. Vzájemně se liší úrovní vybavení a maximální nosností. Posuv TRIX ZERO může nést dveře o maximální hmotnosti 45 kg, TRIX TRENDY, TRIX HEAVY a TRIX BASIC unesou dveřní křídlo až o váze 100 kg. Posuv TRIX BASIC je základní jednoduchý model, který je jako jediný ze jmenovaných dodáván bez nerezové krycí lišty.

Zmiňoval jste také vaše prémiové řešení posuvu kotveného do stropu...
Jedním z moderních řešení posuvných systémů je posuv PREMIUM kotvený do stropu, který umožňuje posouvat velkoformátové dílce tak, že v interiéru vytváří iluzi pohyblivé příčky. Tím umožňuje variabilitu v organizaci prostoru. Jeho kolejnice se kotví do stavebně surového stropu a je krytá podhledovým interiérovým stropem, se kterým tvoří jednu rovinu. Kolejnice může být dlouhá až 6 m a je možné kombinovat dílce posuvné i fixní. Jedno dveřní křídlo může vážit až 100 kg.

 Více o posuvných systémech na www.japcz.cz

 

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice