Loading...

Lidé během nouzového stavu přestali zakládat živnosti

05.11.2020

Počet nových podnikatelů spadl na minima z letošního jara

Praha, 4. listopadu 2020 – V říjnu zahájilo živnost 3 808 podnikatelů, o 40 % méně než v září a nejméně od jarního uzavření ekonomiky. Důvodem je podobně jako na jaře vyhlášení nouzového stavu a s tím související omezení. Nižší byl také počet přerušených a ukončených živností. Počet podnikatelů, kteří svoji živnost přerušili, se oproti září snížil o třetinu na 7 101, a počet podnikatelů, kteří ji ukončili, se snížil dokonce o polovinu na 1 255. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Počet nově založených živností byl v říjnu podobný jako v březnu, kdy bylo založeno 3 841 živností, a v dubnu, kdy vzniklo 3 790 živností. „Jarní měsíce byly podobně jako říjen ovlivněny vyhlášením nouzového stavu, který na jaře trval od 12. března do 17. května. Lidé v této situaci odkládají návštěvu úřadů, řeší pouze nejnutnější záležitosti a čekají, zda a případně v jaké formě stát drobným podnikatelům pomůže,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Během prvních 10 měsíců roku začalo v České republice podnikat 52 016 fyzických osob, což je o 3 664 lidí (7 %) méně než ve stejném období loňského roku. Svoji živnost přerušilo 85 319 podnikatelů, o 7 282 (9 %) více než před rokem. Snížil se naopak počet podnikatelů, kteří svoji živnost ukončili. Od začátku roku jich bylo 30 027, o 8 208 (tedy 21 %) méně než ve stejném období roku 2019.

I počet lidí s přerušenou a ukončenou živností odráží značnou nejistotu ohledně podmínek podnikání. Svoji živnost přerušilo od začátku roku 8,2 % aktivních podnikatelů. Nejvíce přerušených živností zaznamenalo odvětví administrativní činnosti, kam patří například poskytování operativního leasingu, činnost cestovních kanceláří a agentur nebo zaměstnavatelských agentur. Zde svoji živnost přerušilo 14,1 % aktivních podnikatelů. V dopravě a skladování či ve vzdělávání šlo o 11,9 % aktivních podnikatelů.

Během prvních 10 měsíců svoji živnost zcela ukončilo v průměru 2,9 % aktivních podnikatelů. Nejvíce jich bylo v dopravě a skladování nebo v peněžnictví a pojišťovnictví, kde šlo o 3,6 % aktivních podnikatelů. Ve stavebnictví a v odvětví nakládání s nemovitostmi skončilo 3,5 % aktivních podnikatelů.

Své živnosti častěji ukončují muži, zatímco ženy podnikatelky více preferují jejich přerušení.

Celou tiskovou zprávu si můžeme přečíst ZDE

Jak rozeznat firmy v problémech a předejít finančním ztrátám? V aktuální situaci bohužel přibývá firem se zhoršenou ekonomickou situací a roste tak nebezpečí zvýšeného počtu zániků firem a druhotné platební neschopnosti, která zasáhne i firmy, které byly ještě před nedávnem finančně zdravé. Jak se s tím vypořádat a včas problematické obchodní partnery rozeznat? Společnost CRIF přichází s bezplatnou pomocí v oblasti zjišťování aktuálních varovných informací a platební morálky klientů a obchodních partnerů.

Konkrétní nabídku bezplatné pomoci naleznete ZDE

Další tiskové zprávy CRIF naleznete ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice