Loading...

CRIF: V Česku za první čtyři měsíce roku přibylo 5 990 firem, nejvíce za posledních 6 let

24.05.2024

Praha, 24. května 2024 – V dubnu vzniklo v České republice 2 529 obchodních společností a zároveň jich 1 138 zaniklo. Za minulý měsíc tak u nás přibylo 1 391 firem. Díky vyššímu počtu nových a menšímu počtu zaniklých firem u nás od začátku roku přibylo celkem 5 990 firem, nejvíce od roku 2018.  Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Od začátku letošního roku ke konci dubna vzniklo celkem 10 870 obchodních společností, což je o 631 více, než ve stejném období loňského roku. „Měsíční průměr vzniklých firem je tak letos zatím 2 718. Loni to bylo zhruba o tři sta méně. Celkově se počet nových společností v poslední době zvyšuje a zároveň ubývá bankrotů, to vše vypovídá o tom, že se firmám daří,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V letošním roce také poklesl počet zaniklých firem. Zatímco loni za první čtyři měsíce zaniklo celkem 5 361 firem, letos jich ve stejném období zaniklo pouze 4 880. Zanikají spíše starší firmy. Více než polovina (2 566) zaniklých firem působila na trhu více než 16 let, pětina (947) jich fungovala 11 až 15 let.

Čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem nových a zaniklých firem, se meziročně zvýšil zhruba o pětinu na 5 990, což je nejvíce za srovnatelné období v posledních šesti letech. Na 10 zaniklých firem připadlo v prvních čtyřech měsících 22 nových. Je to více než v předchozích dvou letech.

Nejrychleji přibývá firem na Zlínsku... celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

foto/zdroj: unsplash.com

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ALUKOV
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - JVS SERVICE
Logo - Microsoft
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Vere Prague

Dodavatelé

Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - IDC - FOOD
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - TRADE NEWS
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice