Loading...

CRIF: V červenci přibylo v ČR 3 300 podnikatelů, nejvíce od roku 2012

19.08.2020

Počet nových podnikatelů byl podruhé v řadě vyšší než ve stejném měsíci minulého roku

Praha, 13. srpna 2020 – V červenci začalo v České republice podnikat 5 239 lidí a 1 892 jich své podnikatelské oprávnění naopak zrušilo. Celkem tak v červenci přibylo 3 347 fyzických osob podnikatelů, což je nejvyšší počet od ledna roku 2012. Příčinou je nízký počet ukončených živností, který byl v červenci druhý nejnižší od začátku roku 2010. V červenci zároveň svou činnost přerušilo 6 312 podnikatelů, o 754 méně než před rokem. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz.

„Počet nových podnikatelů byl v červenci druhý měsíc v řadě vyšší než ve stejném měsíci roku 2019. Vzhledem k výraznému meziročnímu poklesu ekonomiky je přitom možné, že část nových podnikatelů tvoří lidé, kteří v nedávné době přišli o zaměstnání a tento příjem se tak snaží nahradit právě prací na živnostenský list,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF s tím, že nízký počet zaniklých živností je stále důsledkem vládních opatření na podporu podnikatelů: „Obecně můžeme říci, že vládní opatření na podporu ekonomiky a zaměstnanosti způsobují krátkodobé pokřivení trhu, které pomine  po jejich skončení. Na podzim tak můžeme očekávat nejen větší počet zaniklých živností, ale také nárůst počtu firemních bankrotů nebo vyšší  počet nesplácených úvěrů.“

V České republice je přes milion aktivních podnikatelů, od začátku roku jich podnikání ukončilo nebo přerušilo 82 tisíc… tisková zpráva pokračuje ZDE

Jak rozeznat firmy v problémech a předejít finančním ztrátám? V aktuální situaci bohužel přibývá firem se zhoršenou ekonomickou situací a roste tak nebezpečí zvýšeného počtu zániků firem a druhotné platební neschopnosti, která zasáhne i firmy, které byly ještě před nedávnem finančně zdravé. Jak se s tím vypořádat a včas problematické obchodní partnery rozeznat? Společnost CRIF přichází s bezplatnou pomocí v oblasti zjišťování aktuálních varovných informací a platební morálky klientů a obchodních partnerů.

Konkrétní nabídku bezplatné pomoci naleznete ZDE

Ostatní tiskové zprávy naleznete ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

Ocenění Českých exportérů stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Partneři

Logo - AC-T servis
Logo - ARTEX informační systémy
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - dobrá TISKÁRNA
Logo - ECOAR s.r.o.
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - ETERNAL BY HELENA
Logo - Intedat
Logo - JŠK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Logo - Microsoft
Logo - PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o.
Logo - RESPECT Group – pojišťovací makléř pro firmy a podnikatele
Logo - Vere Prague

Partner slavnostního vyhlášení

Logo - Business klub Ukrajina
Logo - ORLEN Unipetrol
Logo - ČSOB
Logo - TROX TECH-TRADE
Logo - Zásilkovna

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - IDC - FOOD
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS
Logo - BERGL DIAMONDS

Mediální partneři

Logo - Age
Logo - BUSINESSINFO.CZ
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - DENÍK
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - HORIZONT POINT
Logo - Inpublic Group
Logo - PROSPERITA
Logo - TRADE NEWS
Logo - Transport-logistika.cz - online deník o dopravě a logistice